Kopenhagen tip: Bycyklen.dk

Bycyklen.dk

Zo, onze citytrip zit er alweer op, en ik trakteer je meteen op DE beste tip die ik kan geven als je naar Kopenhagen gaat: huur een fiets! Quasi alles is in de stad is goed bereikbaar en je ziet zoveel meer. Ik vind dit zonder twijfelen het leukste dat we gedaan hebben.

De meeste hotels in Kopenhagen stellen fietsen ter beschikking (soms tegen betaling), maar na een beetje onderzoek kwam ik uit op bycyklen.dk. Witte, elektrische fietsjes met een tablet op het stuur! Hoe tof!

Ik leg het je even uit hoe je het beste te werk gaat:

 • Je maakt op voorhand een account aan op bycyklen.dk. Dit gaat helaas enkel en alleen als je een VISA kaart ter beschikking hebt, aangezien je deze aan je account moet koppelen.
 • Vervolgens heb je 2 keuzes:
  • Je kiest voor “Pay as you go“, de formule waarbij je 25 DKK / uur betaald bij gebruik van een fiets. Als je dus 59 minuten rijdt betaal je 25 DKK, als je 61 minuten rijdt betaal je 50 DKK.
  • Je kiest voor een abonnement dat 70 DKK / maand kost. Hierbij mag je elk eerste halfuur gratis rijden en vanaf dan betaal je 6 DKK / uur.

Laat je (zoals mij) niet afschrikken bij het woord abonnement! Als je van plan bent om regelmatig of bijna alles met de fiets te doen is dit sowieso de beste optie. Vaak reden we kleine stukjes van de ene bezienswaardigheid naar de andere, en bleven we mooi binnen het halfuur. Het is wel belangrijk dat je in je agenda noteert om na de reis je account te deactiveren, hierdoor loopt de abonnementskost niet meer verder.

Op 1 account kun je 2 fietsen huren, ben je dus met meer personen dan moet je meerdere accounts aanmaken.

De fietsen zijn elektrisch en kunnen tot max 25 km / uur rijden. Je hebt 4 verschillende standen om je een duwtje in de rug te geven (hulp in de stad, op een helling, …). Op elke fiets zit een tablet verwerkt in het stuur waarmee je door de stad kunt navigeren. Het zadel is aanpasbaar en is geschikt voor personen vanaf 1m60.

Er zijn momenteel 105 Bycyklen stations, vaak bij een metrostation of een bezienswaardigheid. Als je bij een station aankomt doe je het volgende:

 • Je duwt eenmaal op de tablet om het inlogscherm te verkrijgen.
 • Je logt je in met de gegevens van je account.
 • Er verschijnt een melding dat je je fiets kunt losmaken van zodra je een klik hoort.
 • *Klik!*
 • Je trekt je fiets los naar achter, en bent klaar om op pad te gaan!

Dankzij de GPS kun je perfect navigeren in de (waarschijnlijk nog) onbekende stad. Je kan kiezen voor de bezienswaardigheden in de buurt of zoekt zelf naar een plaats of een adres dat je reeds kent. Ook zeer praktisch is de functie om het dichtstbijzijnde Bycyklen herlaadstation te vinden. Af en toe draaide de GPS helemaal gek, maar we zijn altijd op onze bestemming aangekomen.

Eenmaal bij je eindhalte klik je je fiets in een vrije plaats. Vervolgens berekend de tablet je reisduur en dus ook de kosten. Standaard staat het aangevinkt op je account dat je een mailtje krijgt van de kosten na elke rit.

Op je account kun je nadien alle gegevens raadplegen: hoelang je gefietst hebt, welke stations je gebruikt hebt, hoeveel km’s, wat je kosten zijn, …

Zoals je kunt lezen niets dan lof over dit systeem. Hier kunnen de steden in België nog wat van leren! Ik was ook enorm verbaasd over de goede staat van de fietsjes, ook al worden ze intensief gebruikt door de locals en toeristen. Op het einde van de rit hebben we ook meer dan de helft bespaard door te kiezen voor het abonnement ipv de “Pay as you go” optie. Ze raden dit zelf op hun site aan, dus er zijn zeker geen addertjes onder het gras!

 

Ik ben niet gesponsord, gewoon héél enthousiast 😉

Gerelateerde posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *