10 vaststellingen na 10 dagen baby

Na 10 dagen met een baby kan ik zeggen dat ik al veel geleerd heb, en ook niet. We hebben nog een lange weg te gaan en moeten elkaar nog wat leren kennen, maar hier alvast enkele dingen die ik ondervonden heb tijdens de afgelopen 10 dagen.

1. Focus op jezelf en de baby

Vrijdagmiddag kwam ik thuis van het ziekenhuis, zaterdagochtend liep ik al rond met partner en baby in het Waasland Shopping center om boodschappen te doen. Ik nam de daaropvolgende dagen ook telkens iets teveel hooi op mijn vork. Al snel merkte ik dit op en duwde ik op de rem. Ik moet de tijd nemen om mijn baby te leren kennen, in alle rust van onze eigen thuis. Ik moet mijzelf ook terug leren kennen, na 9 maanden zwangerschap en met de nieuwe functie als mama erbij. Neem daarvoor de tijd, eenmaal jij en je baby een ritme hebben ga je ook met een geruster hart de deur uit.

2. Je krijgt bijna niets meer gedaan

Geen verdere uitleg nodig, het is gewoon zo.

3. Vrienden en familie staan paraat

Deze mensen zijn net zoals jij überenthousiast over de komst van je baby dat ze staan aan te schuiven om te helpen met babysitten, flesjes geven, vasthouden, in slaap sussen, … Accepteer deze hulp indien je het nodig hebt, want dit is goud waard! Als nieuwe mama is echt alles nieuw en kom je vaak handen te kort. Een kersverse baby is meer dan een fulltime job (je werkt zelf ‘s nachts vanaf nu, onbetaald) en je partner is misschien niet altijd beschikbaar als hij/zij terug moet gaan werken.

4. Je moet je buikgevoel blijven volgen

Je hebt tijdens je zwangerschap waarschijnlijk al miljoenen keren advies gekregen van familie en vrienden, maar toch moet je hoofdzakelijk blijven rekenen op je eigen buikgevoel. Bij twijfel vraag raad aan iemand die reeds kennis van zaken heeft. Probeer ook informatie van internet met een korreltje zout te nemen, elke baby is tenslotte anders.

5. Centjes? Cadeautjes!

Je krijgt alsnog veel cadeautjes bij vernoeming van enkel een pamperrekening . Fingers crossed dat ze je smaak wat kennen! Wij mogen van veel geluk spreken aangezien we heel toffe cadeautjes krijgen naast de centjes! (Merci!)

6. Bezoekjes mag je uitstellen

Beide gezinnen en de grootouders hebben we ontvangen in het ziekenhuis, that’s it. Een maand later en ik kan de bezoekjes nog op 2 handen tellen. Het doet mij een plezier als familie en vrienden zelf aangeven dat ze niets willen overhaasten. Top, want ik heb vaak tijd en handen tekort en leer elke dag nog hoe ik een mama moet zijn. Maar een bezoekje is ook een leuke afleiding ipv steeds alleen met de baby in huis te zijn overdag. Planning is the key to success.

7. Een praktisch babyproof huis is een must

Ik was al enkele maanden thuis en had dus massa’s tijd om ons nest in te richten en aankopen te doen. Alles had ik, maar verder had ik niet nagedacht dan mijn neus lang is bij sommige dingen. Het badje bijvoorbeeld. Blijkt dat het niet gemakkelijk is om deze in onze badkamer te plaatsen, maar dit moet je toch ongeveer elke 2 dagen doen. Kobe vindt een badje heel tof, maar mama kijkt minder uit naar de opzet en afbraak van het wellnessgebeuren. Zonde. Werkpuntje.

8. Geduld is een mooie zaak

Alles wordt beter. Echt waar. Ik zweer het. Ok, geloof mij nu nog niet, ik versta het, maar het wordt echt beter.

Onze eerste nacht thuis was een topnacht! Voldoende tijd tussen de voedingen en slechts 1 maal moeten opstaan tijdens de nacht. Bingo, dat is hier in de sjakosh. En toen begonnen the cramps from hell. Een onsusbare baby, uren aan het stuk. En opeens acne op zijn porseleinen engelengezichtje! Voeding 1, voeding 2, 20 euro hier, osteopaat daar. Je zou multimaximiljardair kunnen zijn met een kant en klare handleiding voor elke baby, maar helaas is dit onmogelijk. Je hebt gemakkelijke baby’s, baby’s die een beetje moeilijker zijn, baby’s die nog een beetje moeilijker zijn, enz. Mama’s, I feel your pain now. Respect voor wat je doet. We zijn er nog niet voor de volle 100% met Kobe en ik vind het zeer moeilijk om te zeggen dat het beter gaat (uit schrik voor een terugval), maar het wordt beter. Z’n acne verdwijnt, hij slaapt meer overdag en kan vaker zorgeloos wakker rondkijken, en ik kan na 3 weken pochen met nachten van 11-12 uur tot 6 uur #sorrynotsorry

9. No place for negative sh*t.

You just had a baby. You tha bomb. Blubberbuik? Striemen? Messy hair? Chanel bags under your eyes? BUT LOOK AT THIS CUTE BABY THAT I MADE!!!! Ik ben op zich een onzeker persoon, wat tijdens en na de zwangerschap serieus op de proef is en wordt gesteld. Na 4 maanden had ik nog geen mooi klein zwangerschapsbuikje maar was ik eerder een zwaardere versie van mijzelf. Nu passen mijn prenatale kleren nog niet allemaal wegens uitgezette heupen. Ik mag blij zijn dat ik geen extra striemen heb gekregen. Tijdens de bevalling heb ik veel schaamte laten vallen nadat meer dan 10 verschillende vreemden mijn vajayjay hebben mogen bewonderen, en al helemaal dat ik rondliep in dat sexy meshen onderbroekje met maximaxipads. Verspil geen tijd of happiness met commentaar over hoe je al dan niet precies al vrij goed terug op gewicht bent, hoe je je baby moet verzorgen,… want daar heb je nu absoluut geen boodschap aan.

10. Geniet, als je kan genieten.

“geniet ervan want ze worden snel groot!” Een baby met krampjes huilt veel. Sorry, ik kan er niet echt van genieten dat mijn baby huilt van de pijn, hoezeer ik ook eindeloos wil genieten van mijn kleine engeltje nu hij nog geen kattenkwaad uithaalt. Ik geniet ervan als hij vredig ligt te slapen en al een klein geniepig glimlachje vertoont, maar de moeilijke momenten overheersen vaak omdat ze zwaarder doorwegen. Ik beloof plechtig om goede tijden veel meer te appreciëren.

Bonustip

laat je partner op de baby passen en neem een lange, uitgebreide douche of bad waarbij je je benen scheert, je lekker scrubt, een gezichtsmaskertje aandoet en dat allemaal terwijl de deur dicht is. Je voelt je een herboren mama\partner\vrouw in 1 keer.

Gerelateerde posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *